Advocate en powervrouw Sigrid Schinkel over inspiratie en emancipatie
augustus 4, 2017
Sophie Mulders over de ‘female touch’ | Hotel Manager Postillion Hotels
augustus 18, 2017

Vivians lijstje: culturele uitjes

 

Iedere vakantie neem ik me voor om, naast het ‘zalige nietsdoen’, ook cultuur op te snuiven. Dan heb ik het gevoel het aangename met het nuttige te combineren en kan ik weer een vinkje zetten op mijn culturele lijstje.

Mijn selectiecriteria voor een culturele uitspatting zijn eenvoudig; niet te groot, geen wachtrijen bij de entree, een gezellige omgeving en als beloning een gezellig terras voor koffie met grootmoeders appelgebak.

Als ik terugdenk aan de laatste jaren dan zijn culturele uitspattingen tijdens de vakantie schaars. Er is altijd een reden om niet te gaan; te warm, te ver weg, te saai of mijn lieftallige vakantiegenoten lopen niet direct warm voor een museum bezoekje. Laten we vooral genieten van het buiten zijn, door een stadje lopen, een leuk boek lezen en lekker zwemmen.

Eigenlijk gek want als ik mijn nieuwsgierigheid beloon en mijn culturele ‘drive’ vervul, dan weet ik dat ik enthousiast ben over alles wat ik nieuw zie en hoor. Toch is vakantie voor mij een aaneenschakeling van voorbereiding, stress, acclimatisering, rust en dan pas ‘to do lijstjes’. Vakantie is weg van huis, andere indrukken, andere mensen, ander ritme en vooral leven zonder tijd en planning. Cultuur snuif je dan op door simpel vanuit je luie stoel of terras om je heen te kijken en te zien en te ervaren dat je in een andere wereld leeft. Een ander hier en nu.

Maar gelukkig kun je ook gewoon in eigen land de nodige cultuur opsnuiven. Later leer ik wel op vakanties in het buitenland werken aan mijn lijstjes.

Dan bezoek ik, wanneer ik maar wil, de meest fantastische musea en drink ik eindeloos koffie met eigen gemaakt appelgebak!


Daarom voor nu 3 leuke culturele uitstapjes in eigen land!

  1. Het Mauritshuis – Den Haag

    Gelegen aan de Hofvijver, naast het Torentje van de minister President. Het sjieke museum voelt als een thuis met hoog pluche en warme kleuren. Met de  beste Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Wie kent haar niet, ‘Het meisje met de Parel’ van Vermeer en nog veel meer bekende oude werken. Een heerlijk museum in een heerlijke stad. Tip; ga eens een dagje winkelen in Den Haag, bezoek het Mauritshuis en ga koffie drinken bij The Hague Bookstore of een van de vele koffiebars aan ‘t Noordeinde!

    2.  Paleis het Loo – Apeldoorn

    Het Versailles van Oost-Nederland! Van de prachtige baroktuinen tot de extravagante kamers en zalen, Paleis het Loo is bijna on-Nederlands. Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. De ingerichte kamers en zalen tonen hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. Ook leuk: tot en met 27 augustus 2017 is in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ te zien.

 

 

3. Het Tassenmuseum – Amsterdam 

Ik ben ontzettend fan van een goede tas. Ieder tas heeft een verhaal, het tassenmuseum vertelt de rijke geschiedenis van dit alledaagse item. Je vindt er ruim 5000 (!) bijzondere tassen, van middeleeuwse Franse clutches, tot Madonna’s Versace bag. Erg leuk! Gezellig lunchen of genieten van een high tea kan er in een van de 17de eeuwse kamers.

 

Gaan jullie er nog op uit? Veel plezier!

Liefs, Vivian


Kom je ook naar FEMME? You’re invited! Susan Smit komt spreken en je kunt rekenen op een ware inspiratie-boost van kunst, muziek en food! 

Bekijk het volledige programma hier, meteen je entreebewijs bestellen kan natuurlijk ook. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

FOTO'S