Gepassioneerde regelaar met hart voor product en klant die warm wordt van mooie dingen, sfeer en beleving.
juni 8, 2017
Vivians 3 boekentips voor deze zomer
juli 5, 2017

Help de vicieuze cirkel van laaggeletterdheid te doorbreken

“Doordat ik beter heb leren lezen en schrijven, kan ik nu op mijn werk in de zorg de digitale rapportages invullen. Ik ben veel zelfverzekerder geworden en onderneem nu meer”. Dat is wat Trudi mij vertelde. Zij was een van de vele laagopgeleide vrouwen in Nederland die niet economisch zelfstandig was. Door een test bij het UWV kwam zij erachter dat ze zorgzaam was en met wat hulp vond ze een baan in de zorg. Ze volgde ook taallessen, en met een mooi resultaat!

 

In Nederland is maar liefst 73 procent van de laagopgeleide vrouwen economisch niet zelfstandig. Dit tegenover 19% van de hoogopgeleide vrouwen. Voor deze vrouwen is het lastig om vacatures te lezen, sollicitatiebrieven te schrijven of online formulieren in te vullen, omdat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Vaak hebben deze vrouwen ook moeite met rekenen en digitale vaardigheden.

 

Samen met lokale partners helpt Stichting Lezen & Schrijven deze vrouwen met de aanpak EVA om hun basisvaardigheden te verbeteren. Zo kunnen zij makkelijker aan de slag met een baan, vrijwilligerswerk of een opleiding en kunnen ze beter meedoen in de maatschappij. Vrouwen die meedoen met EVA kunnen in een groepje aan de slag en ze kunnen zelf oefeningen maken op de website evaenik.nl.

 

Het kost veel moed om deze stap op latere leeftijd te zetten. Veel vrouwen doen het ook voor hun kinderen. Want hoe erg is het als je niet zelf je kind kunt voorlezen? Voor de taalontwikkeling van kinderen is het van belang dat ze in een taalrijke omgeving opgroeien. Kinderen van laaggeletterde ouders hebben drie keer zoveel kans om later zelf ook laaggeletterd te worden. Dus door meer vrouwen te leren lezen en schrijven, werken we niet alleen aan hun economische zelfstandigheid, maar doorbreken we tegelijkertijd ook de vicieuze cirkel die maakt dat kinderen al op de basisschool op een 1-0 achterstand staan. Veel dank aan Femme – Inspiratie voor vrouwen, dat jullie ons doel steunen!

 

Merel Heimens Visser

Directeur Stichting Lezen & Schrijven

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

FOTO'S